Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Turgay Deniz başkanlığındaki Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyetini kabul etti.
Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kovid-19 sürecinde sağlık için alınan tedbirlerin ekonomide zincirleme daralmaya ve ciddi bir durgunluğa neden olduğuna dikkat çekti. Deniz, hazırlanmakta olan 2’nci ekonomik destek paketinde salgının ekonomi üzerinde yarattığı tahribatların, durgunluğun, talep düşüşünün, işletmelerin nakit akışındaki aksaklıkların ve istihdamın korunmasının sağlanmasının hayati önem arz ettiğini söyledi.
2’inci ekonomik paket hazırlanırken istihdam için verilecek olan kararlarda çalışanlar ve işverenler arasında ayrım yapılmamasını isteyen Turgay Deniz, sektör bazlı kararların kurulacak ekonomik kurul tarafından alınmasını talep etti.
Deniz, “bu süreçte doğru ve tedavi edici, fayda sağlayıcı en iyi kararların çıkmasını sağlamamız gerekmektedir” dedi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, ekonomide yaşanan durgunluk dönemin ekonomik kurallarla aşılacağını belirterek, bu doğrultuda Mart-Mayıs arasında piyasaya 750 milyon TL para enjekte etmeyi planladıklarını ancak gerçekleşen rakamın 800 milyonun üzerinde olduğunu söyledi. Bakan Taçoy, hazırlanan 2’nci ekonomik önlem paketinin kısa süre içinde açıklanacağına işaret etti.
Taçoy, “şu ana kadar yapmış olduğumuz hazırlıkta dünyadaki ülkelerin piyasalarına müdahale edebilecekleri en üst seviyedeki müdahaleden de daha iyi bir müdahaleyi yapabilecek bir paket hazırladığımızı ve Başbakanımızın da görüşleri doğrultusunda bir hazırlık yaptığımızı, paketin içerisinde Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranla yaklaşık yüzde 10 gibi bir katkı sağlayabileceğimizi gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Bu hem piyasaya enjekte edilecek paranın piyasayı rahatlatma yönünde yaratacağı hareketlilik hem de kendi içimizdeki güveni bir o kadar daha artmasını sağlayabilecek şekilde olması lazım” dedi.
Gelinen aşamada sağlıkla birlikte ekonominin nasıl ilerleyebileceği üzerinde durduklarını anlatan Bakan Taçoy, dünyaya kapıların açılacağını ve ekonomiye dışardan az da olsa gelecek can suyunun nasıl olabileceğinin konuşulduğunu kaydetti.
Hasan Taçoy, piyasadaki nakit sıkıntısının telafi edilmesi, arz ve talep düşüşüne piyasanın ayak uydurması ve işgücü piyasasının korunması gibi konularda adımların atılacağı bir metin hazırlandığını belirtti.
Taçoy, “Bu paketi daha da önemli kılmaya çalışıyoruz. Birincisi minimize edilmiş de olsa AB’den gelen kaynakların doğru şekilde ekonomiye aktarılması. Bu kaynağın gerçek sahiplerine ulaşmasında bizim tarafımızdan kontrol edilmesinden geçen bir süreci yaratmak istedik ve bunu da gerçekleştirme yolunda adım attık. İkincisi ise TC ile imzalanan Mali ve İktisadi Anlaşmasıdır. Oradan gelen paketin içinde reel sektöre yapılacak olan katkıların yanında kamuya da yapılacak olan katkılar var” dedi.
Bakan Taçoy, uzun zamanlardan sonra Türkiye ile imzalanan bir anlaşmanın hem AB hem de KKTC’nin projeleriyle uyumlu hale geldiğini söyledi.