“ÜRETİCİ PAZAR BULAMIYOR”… Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, hasat zamanının geldiğini ancak patateslerini satacakları bir pazarın olmadığını belirtti. Halkseven, “Turist yok, öğrenci yok, iç piyasada 6 bin ton patates fazlamız var. Türkiye’ye Mısır’dan patates geldi, bu tarafı tıkadı. Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Güney’e de gönderemiyoruz çünkü kapılar kapalı. Avrupa Birliği yetkilisi yok, o yolumuz da kapalı. Üretici pazar bulamıyor, nereden ekmek yiyecek?” dedi.
Dünya’nın her yerinde her sektöre olduğu gibi tarıma da darbe vuran Koronavirüs, ülkemiz patates üreticilerinin de kâbusu oldu. Bu yıl ürünlerini satma konusunda çok büyük yara aldıklarını ifade eden Patates Üreticileri Birlik Başkanı Engin Halkseven, hasat zamanı gelmiş patateslerini satacakları bir pazarın olmadığını, her yolun kapalı olduğunu ifade etti. Halkseven, “Hükümetten bu güne kadar sorunlarımızla ilgili somut bir sonuç alamadık, bu yılkı zarardan dolayı artık patatesçi patates ekmeyecek diye düşünüyorum. Yavaş yavaş üretimden koparılıyoruz” dedi. Halkseven, geçmiş yıllarda ülke genelinde aylık patates tüketiminin bin 200 tonken şu an 700 ton olduğuna işaret ederek, “Turist yok, öğrenci yok, iç piyasada 6 bin ton patates fazlamız var. Türkiye’ye Mısır’dan patates geldi, bu tarafı tıkadı. Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Güney’e de gönderemiyoruz çünkü kapılar kapalı. Avrupa Birliği yetkilisi yok, o yolumuzda kapalı. Üretici pazar bulamıyor, nereden ekmek yiyecek?” şeklinde konuştu. Patatesi yurt dışına ihraç edememeleri nedeniyle ciddi fiyat düşüşü yaşandığını belirten Halkseven, “Geçen yıl böyle zaman 3 TL’ye toptan patates verirken, şu an tarladan çıkan patatesin toptan fiyatı 2 TL oldu” dedi.
“Hasat zamanı geldi”
Halkseven, hükümetten patates üreticisinin sorunlarına da eğilmesini beklerken hiçbir somut yanıt alamadıklarını savundu. Halkseven, “Patates’in hasat zamanı geldi, mayıs’ın başında en azından sözleşmeli patates taban fiyatı açıklansın istedik hala cevap yok. Toprak Ürünleri Kurumu’nda sözleşmeli ürünlerin fiyatı yok. Ambar ne zaman açılacak belli değil, Tarım Bakanı ve Başbakan ile görüşmelerde hiç bir netice alamadık, bizi duyan yok” şeklinde konuştu. Engin Halkseven, hükümetten, Toprak Ürünleri Kurumu’nun paketleme ve soğuk hava depolarını üreticilere para talep etmeden vermesini istediklerini anımsatarak, “Virüsten dolayı her sektör gibi biz de büyük darbe yedik. Bir önlem olarak ürünü buzluklara koyup eylül- ekim’de bir umut belki Pazar açılır da en azından Yeşil Hat kapsamında belki Güney’e satabiliriz. Bu gidişle Patates üreticisi önümüzdeki yıllarda ürününü yurt dışından getirecek. Bu yılki zarardan dolayı artık patatesçi patates ekemeyecek diye düşünüyorum ” dedi.