“90 TL’YE ET YEMEK HER YİĞİDİN HARCI DEĞİL”…
Ekonomik çıkmazda olan vatandaşlar, alışverişi kıstı sadece acil ihtiyaçlara yöneldi. Temel tüketim gıdası olmasına rağmen yüksek fiyatlardan ve cebinde para olmamasından dolayı vatandaşlar, kasaplara uğramaz oldu. Kasaplarda ortalama olarak kuşbaşı etin fiyatı 80 TL’den başlarken, kuzu pirzola 95 ile 100 TL arası, bonfile ise 110 TL ile 130 TL’den satılıyor. Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, insanların daha elzem ürünleri almaya yöneldiğini, bu sene bayramda satış yapma umutları olmadığını söyledi. KIBRIS’a konuşan bir kasap ise, “Kilosu 90 TL’ye et yemek bu ortamda her yiğidin harcı değil” dedi.
Pandeminin etkisiyle yaşanan ekonomik kriz, vatandaşın bütçesini çok etkiledi. Neredeyse yaşam tarzını değiştirmek zorunda kalan vatandaşlar, giderini de epeyi kıstı. Acil ihtiyaçlar haricinde market alışverişi yapmayan ve çarşıya çıkmayan vatandaş, temel gıda maddesi olan etin ise tadını bile unuttu. Vatandaşlar, fiyatların pahalı olmasından dolayı kasapların yolunu unuttu. Bayramlarda ailesiyle birlikte mangal yakmayı gelenek haline getiren vatandaşlar, bu yıl fiyatlardan dolayı elini cebine atamadı.
KIBRIS’a konuşan kasaplar, geçmiş yıllarda vatandaşın bayram öncesi et alımı için kuyruğa girdiğini ama bu yıl satışlarda yüzde 80 oranında düşüş yaşandığını ifade etti. Etin fiyatı ateş pahası Kasaplarda ortalama olarak kuşbaşı etin fiyatı 80 TL’den başlarken, kuzu pirzola 95 ile 100 TL arası, bonfile ise 110 TL ile 130TL’den satılıyor. Dana kıymanın kilosu 70-85 TL arası, dana lop etin kilosu 75-80 TL arası, dana kuşbaşının kilosu 70-90 TL arası, dana bonfilenin kilosu 100-130 TL arası, dana bifteğin kilosu 85-100 TL arası, dana ciğerin kilosu 50-70 TL arası, kuzu ciğerin kilosu 50-75 TL arası, kuzu budun kilosu 90-95 TL arası, kuzu pirzolanın kilosu 95-100 TL arası, kuzu yemekliğin kilosu 90-110 TL arası, pastırmanın kilosu 60-75 TL arasında satılıyor. Akbıçak: İnsanlar daha elzem ürünler almaya yöneldi Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, restoranların açılmasına rağmen şu ana kadar satışlarda bir artış söz konusu olmadığını belirterek pandemi sürecinde gelirlerinin düştüğünü, insanların çok harcama yapmadığını söyledi. Akbıçak, dövizin yükselmesinin, maaşlarda kesintiler olmasının insanları daha elzem ürünleri almaya yönelttiğini söyleyerek, “Bu bayram için umudumuz düşük, inşallah birkaç gün içinde satışlar da tatmin edici bir noktaya ulaşır” dedi. Kasaplar ne dedi? Kasaplar ne dedi? Kasaplar ne dedi?
Durdu Özdeğirmenci:
“Bayram havası yok, küçük esnaf olarak daimi müşterilerimizin verdiği siparişleri hazırlıyoruz. Bayrama az süre kalmasına rağmen ortada böyle bir hava yok. İnşallah bugün olur diye umut ediyoruz. Pandemiden dolayı insanların maaşlarından kesinti oldu. Bin 500 TL’ye talim eden bir özel sektör var. İnsanların hali zaten içler acısı. Bu bayram, bayram havasını alamayacağız. Fiyatlarda değişiklik yok. Hatta 18-22 kg arası olan karkas kuzunun kilosunu 75 TL’ye veriyoruz. Artış olması gerekirken fiyatlarda düşüş var. Müşterilerin tercihine göre dönem dönem değişir.”
Mehmet Kermeoğlu:
“Herhangi bir olumlu etki fark etmedik. Piyasada durgunluk var. Herkes 95-100 TL’ye et satarken ben kampanyamı yapıyorum, fiyatlarımda 1 yıllık fiyatlardır. Müşterimizi kaybetmemek için zam yapmıyorum ama gelir düşerken, gider gün geçtikçe artış gösteriyor. Biz de mecburen kâr marjımızı düşük tutuyoruz. Devletin yapacağı en önemli hamle marketlerdeki et satışını durdurmak olur. Biz sadece etten para kazanıyoruz, marketler milyon çeşit üründen para kazanıyor. Bundan 20 yıl önce kazancımızla 100 ekmek alınırsa şimdi 20 ekmeği zor alıyoruz. Dükkânın kilidini açıp işe başlamanın ortalama 600 TL gider var, gün oluyor o kadar para kazanmıyorum, bu nedenle masrafları ödemek imkansız oluyor. Özel günlerde daha fazla çalışarak diğer ayların açığını kapatmaya çalışırdık ama baktık ki bu bayram bunu da yapamayacağız”.
Seyhan Plaka:
“İşler düşük, bu gidişle bayram gelecek gibi görünmüyor. Orta direk bu krizden çok etkilendi. Çalışanlar ödenmedi, sosyal medyada normalde paylaşım yaptığımızda rağbet olurdu. Şimdi hiç etki yok. Çok normal aslında çünkü 2 buçuk aydan beri insanlar parasız. 90 TL kilosu et yemek bu zamanda her yiğidin harcı değil. Bizim de, vatandaşın da işi zor. Allah hepimizin yardımcısı olsun. İş yoğunluğu son güne mi kalır bilemem. Kuş gribi salgınında bile tavuk satışımızda böylesi bir durgunluk olmamıştı. Şu anki duruma çok şaşkınız”.